מספר עניינים לי אליכם ברמה הטכנית לגמרי.
ריישית כל, כמו שנהגה לומר סבתי מרים עליה השלום, שבקרוב מאוד ימלאו שמונה שנים לפטירתה, ענייני פיינל פור.
ובכן כי כן, עשר שנים עברו מאז מתנהלת היורוליג במתכונת הנוכחית שלה (פיינל פור תחת יול"ב מ-2002) ואלה ממצאי חבר השופטים:
נציגות משש מדינות בלבד הגיעו לפיינל פור: ספרד, איטליה, רוסיה, יוון, ישראל וסרביה. למעשה, הנציגות הסרבית שולית וזניחה וגם נדירה – רק פעם אחת במהלך העשור. זה קרה בעונה שעברה והמייצגת היתה פרטיזן בלגרד, שעברה את מכבי ת"א.
ספרד היא המדינה עם הכי הופעות בפיינל פור של היורוליג. למעשה, מאז 2002 ועד 2011 הופיעה נציגה ספרדית בכל אחת מהעונות, פרט ל-2003/04 בה התקיים האירוע בתל-אביב.
אחרי ויטוריה וברצלונה שהופיעו ארבע פעמים כל אחת ומלאגה שהוסיפה פעם אחת משלה, ספרד תהיה מיוצגת הפעם על ידי קבוצה אחרת: ריאל מדריד או ולנסיה.
איטליה, עד כמה שמזלזלים בליגה וברמה שם בשנים האחרונות, רושמת הופעה שמינית בפיינל פור בעשור האחרון. בשנים האחרונות זו סיינה - היא ורק היא – וזו תהיה הפעם הרביעית שלה, אבל עוד לפניה היו שם גם וירטוס בולוניה, בנטון טרוויזו ופורטיטודו בולוניה.
יש לומר ולומר יש, כי הספרדיות והאיטלקיות שולחות כמות גדולה של קבוצות ליורוליג מדי שנה, ואי אפשר לנתק את הקשר בין מספר הנציגות מדי פתיחת עונה, למספר הנציגות שהגיעו בסופו של דבר לפיינל פור.
ברם אולם ואף על פי כן, כפי שקרה העונה, למשל, עם הליגה היוונית שרק שתי הגדולות שלה קיבלו מקום מובטח ביורוליג בסופו של דבר, אפשר לקוות שגם האיטלקיות, למשל, יצטמצמו לשתיים או ייעצרו על שלוש לצמיתות (ובכל מקרה לא ארבע), בדרך לקיצוץ הליגה כולה מ-24 ל-16 לכל היותר, נניח. ואפילו פחות.
רוסיה יוצגה שמונה פעמים ברציפות בפיינל פור של היורוליג בעשור האחרון, ואף קבוצה לא העמידה נתון דומה או מתחרה. מ-2003 בברצלונה ועד 2010 בפאריס היה החבר ג'יי אר הולדן בכל אחד מאירועי הפיינל פור. השנה ינוח כמו גם צסק"א כולה.
העלייה של פנתינאייקוס, הפעם על חשבון ברצלונה, היא החמישית שלה בעשור האחרון. הריני להתריע מראש, כי היוונים זכו בתואר בשלוש מארבע הפעמים האחרונות שהגיעו לפיינל פור (2002, 2007, 2009). חוץ ממנה היתה במעמד הזה גם אולימפיאקוס (בשנתיים האחרונות, אבל לא זכתה בתואר). אגב, ההדחה של אולימפיאקוס מנעה מתיאו פפאלוקאס לשבור את שיאו של הולדן. במקום לחגוג הופעה תשיעית ברציפות בפיינל פור, יישב גם החבר היווני המכובד מול הטלוויזיה ולא יהיה הפעם חלק מהאירוע.
למכבי ת"א זו תהיה הופעה שישית בפיינל פור תחת יול"ב, שנייה אחרי צסק"א מוסקבה בין כל הקבוצות האירופיות. מבין חמש הפעמים הקודמות רק פעם אחת לא הגיעה לגמר, פעמיים זכתה בתואר ופעמיים נוספות הפסידה בגמר.
בהזדמנות זו ארצה לברך שלושה מבין מאמני הקבוצות שהגיעו לפיינל פור, שלושה שכל אחד מהם הוא חבר בסדרת מאמנינו.
דייויד בלאט, מאמננו העולה, העומד בראש המערכת המקצועית של מכבי ת"א; מאמננו סימונה "הפסנתרן" פיאניג'אני אשר הוביל את סיינה לעלייה שלא תישכח במשך שנים רבות אחרי תבוסה ב-48 הפרש לאולימפיאקוס במשחק הראשון; ומאמננו הגביר, הידוע יותר כז'לימיר-הגביר, איש פנתינאייקוס, שמחזיק ברצף פנטסטי ומאמן את הקבוצה היוונית ברצף מאז האלף הקודם ועד היום. אליל הינו. אלילים שלושתם.
הרביעי שיגיע, בין אם הוא עמנואלה מולין מריאל מדריד או סווטיסלב פשיץ' מוולנסיה, אינו שייך לסדרת מאמננו. נוכל רק להצטער שאטורה מסינה, המוכר גם כתורה מסיני, התפטר בטרם עת. יכול היה לנצח את ולנסיה במספר משחק חמש בימים הקרובים ולסגור רביעיית מאמנינו בפיינל פור. נחזיק אצבעות לעוזרו, מולין, הממשיך את דרכו בריאל.
ומכאן – לשם. עוד מספר עניינים טכניים ומספריים ברשותכם.
אוניקאחה מלאגה, ככל הנראה הקבוצה הכי-הכי בכושר בשבועות האחרונים בליגה הספרדית (טרייה וממוקדת בליגה בלבד), הרביצה אתמול 55-111 בבית נגד חובנטוד בדאלונה.
זה אומר ככה: 1) ההפרש הגדול ביותר בתולדות ליגת ה-ACB, שהוקמה נדמה לי, על אף שאינני, ב-1983. השיא הקודם היה שייך במשותף לריאל מדריד וברצלונה בשני משחקים במהלך עונת 1985/86 ועמד על 55 נקודות הפרש. עברו מאז 25 שנים, נתקשה להכחיש זאת, אף לא נכחד.
מתוקף העובדה הזו, מדובר גם בניצחון בפער הגדול ביותר שהשיגה מלאגה אי פעם. הפער הגדול ביותר שהשיגה היה 50 הפרש בניצחון על פואנלבראדה לפני תשע שנים. בסך הכל זהו הניצחון השישי של מלאגה בליגה הספרדית ביותר מ-40 נקודות הפרש.
המדד המשוקלל שהשיגו שחקני מלאגה במשחק היה 150, הטוב ביותר בתולדותיה ה-14 בטיבו מאז 1983. מדד השיא שייך לטאו ויטוריה (167) והושג לפני 6 שנים).
סך הנקודות שמלאגה קלעה, 111, אינו מהווה שיא. היו לה פעמיים 112 ופעם אחת 115 בעבר. בנוסף, היא קלעה בעבר 111 נקודות בשני מקרים שונים. בכל המקרים ניצחה, ואת שני הנתונים הטובים ביותר שלה השיגה במשחקי חוץ דווקא.
כל 12 השחקנים של מלאגה קלעו נקודות, אף אחד מהם לא הגיע ל-20.
וקטנה אחרונה, בדצמבר 2006 שיחקו שתי הקבוצות האלה זו מול זו ביורוליג, ובדאלונה הביסה את מלאגה במשחק ביתי 52-105. כמעט ארבע שנים וחצי מאז הרגע ההוא הגיעה הנקמה. ומי שיצא אליל לא קטן הוא רוברט ארצ'יבולד, שאז שיחק עם בדאלונה (17 ו-6) ואתמול הרביץ 15 דקות ו-7 נקודות עם מלאגה.
שלומות ונצורות בשלב זה.